Première Brussel ‘We komen van ver’

Op zondag 19 mei was het eindelijk zover: de première van de documentaire ‘We komen van ver’ bij BOZAR in Brussel. Een film waarin vier jonge nieuwkomers in Nederland vertellen over de impact van onvrijwillige migratie tijdens hun adolescentie. In deze terugblik nemen we je mee naar dit bijzondere moment.

Vlogverslag

Mohammed legde de reis naar de hoofdstad van België vast, bij vertrek vanaf Utrecht en bij aankomst in Brussel. Gaid deelde persoonlijk zijn enthousiasme al voordat de groep de trein instapte. Spontaan begon hij andere medereizigers te interviewen die met dezelfde energie de reis begonnen. De film werd in één woord beschreven als: Fantastisch, schitterend, aandoenlijk en meer! Mohammad zelf zei: “Ik vind het spannend. We gaan naar Brussel en het gaat zeker goedkomen!”. Bekijk de fragmenten van Mohammed hieronder.

“Ik vind het spannend. We gaan naar Brussel en het gaat zeker goedkomen!”.

De première

Met een groot team van Common Frames maakten Sanne Sprenger in co-creatie met Gaid Abdo, Remy Nyamukabakaba, Angelina Budkina en Ha Bui de documentaire ‘We komen van ver’. Tijdens het maken werden zij mede ondersteund door Mette Christiaanse, Kiek Prins, Ayaz Saadatpour Vahid, Mohammad Amin Mollazadeh, Kais Almohamed en Imeel Bagdi Sar. Het was dan ook niet meer dan logisch dat dit gezelschap samen afreisden naar Brussel voor de première. Het programma bestond uit vier filmvertoningen en een video-installatie. Om 15.00 uur werd het programma geopend en ‘We komen van ver’ was als eerste documentaire aan de beurt. Na de vertoning volgde er een Q&A met Remy en Gaid.

Vertoning ‘We komen van ver’ bij BOZAR in Brussel / foto: Marin Driguez
Q&A ‘We komen van ver’ met Remy Nyamukabakaba en Gaid Abdo / foto: Marin Driguez

Party time!

Een feestelijk avondprogramma volgde waarbij gezongen, gerapt en gedanst werd. Ook was er ruimte om te praten met andere filmmakers die meededen aan Next Generation Please,  onze partner voor dit project. Next Generation, Please! biedt een platform aan jongeren van 15 tot 26 jaar die zich als bewuste, creatieve en mondige burgers profileren in een samenleving waarin hun meningen en ideeën het waard zijn om gehoord te worden. Next Generation, Please! staat dit jaar in het teken van bewegend beeld.  Hemmo kijkt tevreden terug op de vertoning: “Wat hebben wij een geweldig team en wat ben ik trots na de première van ‘We komen van ver’ bij Bozar in Brussel.”

Première in Utrecht

Op vrijdag 14 juni 2024 is de première van de documentaire ‘We komen van ver’ in Utrecht. Meer weten? Bekijk hier onze eventpagina. Ben je een nachtmens? Luister dan zaterdagnacht 8 juni op zondag 9 juni rond 04.00 uur naar ‘De nacht is zwart’ bij Omroep Zwart. De crew van de documentaire wordt dan live geïnterviewd in de uitzending!

Alle foto’s zijn gemaakt door: Marin Driguez