Talent Team: 5 vragen aan Michael

In het item ‘5 vragen aan’ stellen we leden van het Talent Team een 5-tal vragen over hun motivatie en wat ze zo belangrijk of leuk vinden aan film maken en media.

 

Wie ben je?

Voor dit interview hebben we gesproken met Michael. Hij is 19 jaar en is geboren in Kenia. Hij had daar nog geen diploma gehaald en ging kijken waar hij nu in Nederland mee verder wilde. Hij kwam er achter dat hij zich graag verder wilde verdiepen in de media-industrie. Hij doet nu mbo-2 en loopt stage bij Omroep Flevoland. Daar helpt Michael met de techniek, het monteren en het camerawerk. Naast dat hij enorm geïnteresseerd is in films kijken en maken, houdt hij heel erg van op avontuur en vakantie gaan. “Eén plek vind ik te saai, ik zoek reislucht.” Het reizen zou hij graag willen combineren met het maken van video’s. 

 

Waar kom je vandaan en waar woon je nu?

Michael is opgegroeid in Nairobi, de hoofdstad van Kenia, met zijn ouders en broer. Zijn ouders hadden een goede baan en ze woonden in een fijn huis. Helaas lukte het niet om verder te gaan met school in Kenia. Hij had namelijk onderwijs nodig dat meer rekening hield met zijn dyslexie. De vaders kant van Michael komt uit Nederland, dus werd er besloten om naar Nederland te verhuizen. Zijn broer was al eerder naar Nederland gekomen om hier naar de universiteit te gaan. Zijn ouders en Michael hadden alles dus voorbereid en gingen toen met het vliegtuig naar Nederland. Nu woont hij in het rijtjeshuis dat van zijn opa was. Vroeger kwam Michael al in de zomervakanties naar Nederland. Dit zorgde ervoor dat het geen grote cultuurshock was en hij al een beetje Nederlands kende. Michael: “Het is hier beter geregeld dan in Kenia en meer netjes.” Toch mist hij wel zijn familie in Kenia. 

 

“Toen ik daarna werd gevraagd voor het Talent Team vond ik dat héél leuk. Ik zei direct ja! Ik hou van films maken, dus ik dacht gelijk dat wil ik, geen twijfels!”

 

Waarom maak je deel uit van het Talent Team?

Het ISK van Harderwijk was waar Michael begon. Dat was leuk en ging goed. Op een gegeven moment kregen ze de filmworkshop van Common Frames. “Dat was heel interessant. De eerste keer dat ik echt iets heb gemaakt.” Hij vond het een fijne manier om te leren hoe zoiets werkt en hoe dat proces gaat. De film die ze hadden gemaakt ging over rechtvaardigheid. Hij had daar de rol van regisseur en hij een beetje geacteerd. “Toen ik daarna werd gevraagd voor het Talent Team vond ik dat héél leuk. Ik zei direct ja! Ik hou van films maken, dus ik dacht gelijk dat wil ik, geen twijfels!”

Wat hij in het Talent Team wilde leren, was hoe je een mooi verhaal kan maken. Hoe je met het juiste verhaal de boodschap over kan brengen en welke camera-hoeken en beeldkeuzes hiervoor belangrijk zijn. Michael geeft aan dat hij ook echt wel door het Talent Team deze dingen heeft geleerd. “Ik weet nu veel beter hoe alles werkt op de achtergrond van de film”. De workshops vond hij hierdoor heel leuk en interessant. 

 

“Media is de plek om een verhaal te vertellen”

 

Wat vind je belangrijk of leuk aan media maken?

“Media is de plek om een verhaal te vertellen”, zegt Michael. Het zorgt ervoor dat je je stem kan laten horen. Hij vindt dat er te veel verhalen herhaald worden, terwijl er nog zoveel nieuwe verhalen verteld kunnen worden! Nieuwe verhalen als hoe mensen zich voelen die naar een nieuw land komen, zodat anderen niet bang hoeven te zijn. Hij wil meer echte verhalen delen en laten zien wat mensen geloven. De non-fictie kant spreekt Michael dus vooral aan. Binnen de non-fictie is hij geïnteresseerd in de rol van regisseur, cameraman en editor. “Je maakt het verhaal door voor bepaalde beelden en camera-effecten te kiezen.” 

 

Wat is je droom?

De droom van Michael is om een filmmaker te worden. In Kenia had hij de Nederlandse filmacademie al gevonden, omdat hij op zoek was naar een filmschool. Hij ging op de website kijken wat een les inhoudt en het sloot goed bij zijn interesses aan. Hij wil graag met zijn handen dingen doen en dit is een goede manier om dingen te leren. Maar hij begint bij mbo, dat is namelijk ook goed en daarna kijkt hij wel verder. Misschien iets met documentaires, drama of avontuur. Vooral een beetje actie en niet te saai. Bijvoorbeeld met droom-acteurs als ‘The Rock’ of Dylan Haeghens. Of zelfs nog een reisprogramma, zodat hij zijn passie van reizen en film samen kan voegen. Allerlei ideeën dus, we gaan zien waar hij uitkomt later!

 

Benieuwd naar de andere talenten? Lees de interviews met Viktoriia en Ahmad. En houd dan onze Instagram in de gaten of neem hier een kijkje.