
Seminar: kunst en cultuur in ISK’s
Hoe kunnen kunst en cultuur het nieuwkomersonderwijs versterken? En welke mooie voorbeelden zijn er al te vinden in de Internationale Schakelklassen (ISK’s)?
Op woensdag 18 juni organiseert Common Frames voor het eerst een seminar over kunst- en cultuureducatie in ISK’s. Het seminar ‘Geef kunst en cultuur een plek in jouw ISK’ bestaat uit inspirerende workshops met best practices. Door de kleinschalige aanpak is er volop ruimte om van gedachte te wisselen met andere ISK-docenten en culturele organisaties.
Het seminar is een samenwerking van Common Frames met LOWAN, De Dansers en Vocal Statements.
Waarom je erbij moet zijn:
Kunst en cultuur verbinden leerlingen met elkaar en hun omgeving en ze versterken het onderwijs; tóch is er relatief weinig aandacht en/of overzichtelijk aanbod voor kunst en cultuur op de ISK. In dit seminar creëren we ruimte om elkaar te inspireren en meer te leren over het belang van kunsteducatie voor deze specifieke doelgroep.
Neem daarom ook vooral jouw eigen goede voorbeelden mee!
Tip! Bezoek het Ithaka Festival in Stadsschouwburg Utrecht voor aanvang van het seminar. Dit jaarlijkse festival biedt een podium aan leerlingen van Ithaka ISK in Utrecht met muziek, film, dans, rap en zang! Hoe leuk is dat?!
Programma
10.30 – 12.00 uur Bijwonen Ithaka Festival (OPTIONEEL)
13.00 – 13.30 uur Welkom
13.30 – 13.50 uur Keynote door Diana Bachour
14.00 – 14.45 uur Workshop 1 of Workshop 2
15.00 – 15.45 uur Workshop 3 of Workshop 4
16.00 – 16.30 uur Plenaire afsluiting en borrel
Wanneer: Woensdag 18 juni 2025 van 13.00 – 16.30 uur of vanaf 10.30 uur voor bijwonen Ithaka Festival
Locatie: Domplein 4-5 in ruimte Torenzaal
Kosten: Gratis, maar aanmelden is verplicht
Aanmelden: Via dit formulier
Ken je andere geïnteresseerden die hierbij moeten zijn? Deel dit bericht dan! Er zijn maximaal 50 plekken beschikbaar. Meld je zsm aan! Aanmelden kan tot uiterlijk zondag 1 juni 2025.
Meer over het programma
Keynote: Diana Bachour
Met haar op Rembrandt geïnspireerde afstudeerwerk onder de arm vluchtte kunstenares Diana Bachour in 2017 van Syrië naar Nederland. In 2022 is ze opnieuw afgestudeerd; dit keer aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Diana zet kunsteducatie in als middel om nieuwkomers te helpen bij hun integratie in Nederland. In haar keynote vertelt Diana over de waarde van kunst voor jonge nieuwkomers.
Workshop 1: Film
Film is een geweldig medium voor jongeren om hun verhaal te vertellen! Common Frames geeft sinds 2019 filmonderwijs op ISK’s door heel Nederland. In deze workshop laten ISK-docenten Lara van Asselt en Noor Verschuuren zien hoe je een filmproject opzet op jouw ISK. Startpunt is een project op het Jan van Brabant College in Helmond: Level Up. Lara en Noor hebben hier een lessenserie ontwikkeld, gebaseerd op de Common Frames methodiek, waarin ze samenwerkten met lokale filmmakers.
Workshop 2: Zang en storytelling
In de zang en storytelling activiteiten van Vocal Statements ontdekken ISK-leerlingen hun stem en leren ze dat deze belangrijk genoeg is om te horen! In deze workshop van Arend Jan Averink en Fabian Wasterval ervaar je zelf hoe dat voelt en leer je hoe je dit inbrengt in jouw ISK-lessen. In het samen zingen schuilt veel verbindende kracht. Dat geldt ook voor het delen van persoonlijke verhalen. Storytelling zorgt ervoor dat verhalen nog krachtiger overkomen, denk maar eens aan hoe de sfeer van een verhaal verandert door het toevoegen van muziek.
Workshop 3: Dans en theater
De Dansers werken al meer dan 12 jaar succesvol samen met Ithaka ISK in Utrecht. ISK-leerlingen bezoeken binnen deze samenwerking een dansvoorstelling en ze kunnen o.a. een maaktraject volgen. Sanne Wichman en Mystha Mandersloot (afdeling educatie en tevens theatermakers De Dansers) vertellen in deze workshop over hun inspirerende aanbod en ze laten zien hoe de samenwerking met Ithaka ISK een duurzame vorm heeft gekregen.
Workshop 4: Kunstdocent als spaceholder
Baukje Noordhoek is artist educator, beeldend kunstenaar en cultuurcoördinator op de ISK van het Gerrit Komrij College in Winterswijk. Ze begeleidt al 14 jaar ISK-leerlingen bij het ontdekken van hun talenten en hun plek in onze samenleving. Daarbij zet ze kunst in als universele taal: een vorm van expressie waar woorden soms ontbreken. In deze workshop deelt Baukje o.a. haar ervaringen met het vormgeven van traumasensitief kunstonderwijs, gaat ze in op de polyvagaal theorie en deelt ze succesvolle projecten.