Ithaka Filmt

Bekroond filmproject waarin jongeren zelf films leren maken.
Workshops, talentontwikkeling en filmvertoningen.

UNESCO GAPMIL Award 2018

Henny Hogenbijlprijs 2020

Over

Tijdens Ithaka Filmt maak je in drie dagen je eigen korte film. Met de hulp van professionele filmmakers en met professionele apparatuur krijg je alle tools om jouw eigen verhaal te bedenken, op te nemen en te monteren. Blink je tijdens het project uit met jouw creativiteit of talent? Dan krijg je de kans om nog een film te maken die je mag vertonen op het Nederlands Filmfestival!

Filmproject op maat voor alle niveaus van Internationale Schakelklassen

De afgelopen jaren maakten we al met meer dan 3000 jongeren films, op 20 verschillende ISK’s verspreid over heel Nederland. In 2016 werd het project in samenwerking met docenten en jongeren van de Ithaka ISK in Utrecht opgezet.

De kracht van film
Iedereen op de wereld, ongeacht waar je vandaan komt, kent het medium film. We communiceren via beeld, we kijken dagelijks vele uren naar beeld en we gebruiken het om een beeld van onszelf te creëren. Daarmee is film een fantastisch medium om met jonge nieuwkomers verder te ontdekken. Een gezamenlijke taal die we veel actiever kunnen gaan spreken. Met film vertellen jongeren hun eigen verhaal, ontwikkelen ze hun zelfvertrouwen en creativiteit en leren ze belangrijke vaardigheden zoals samenwerken en plannen.

Partners
Ithaka ISK Utrecht, EYE Filmmuseum, Nederlands Filmfestival, LOWAN.

Filmvertoningen
Jouw zelf gemaakte film terug zien op een groot bioscoopscherm is een magische ervaring. Bij onze film workshops kijken we altijd naar de mogelijkheden om met de school een vertoning in een lokale bioscoop te organiseren!

Ithaka Filmacademie
De grootste talenten van Ithaka Filmt krijgen de kans om onder intensieve begeleiding en met productiebudget een nieuwe korte film te maken. Deze films worden vertoond op het Nederlands Filmfestival.

ISK Filmt – verdieping en verduurzaming van ons project
Met de Ithaka ISK in Utrecht, ISK Het Gooi in Laren, Da Vinci ISK in Leiden en ISK Groningen ontwikkelen we van 2021 t/m 2024 een verdieping van het project Ithaka Filmt. In deze verdieping wordt film als middel ingezet voor LOB (loopbaanoriëntatie) en richten we film clubs op waar jongeren ook buiten schooluren om film kunnen maken. ISK Filmt wordt mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie, Fonds 21, Dioraphte en Triodos Foundation.

Meer weten over het project? Bekijk de video hieronder.

Benieuwd wat voor films de jongeren maken? Ons YouTubekanaal staat vol met prachtige films die we mochten publiceren.

Ithaka Filmt wordt in 2024 mede mogelijk gemaakt met de steun van: