Ithaka Media Lab

Handreiking media-educatie voor Internationale Schakelklassen.

Evens Education Prize 2020

Netwerk Mediawijsheid Challenge 2020

Over

Ithaka Media Lab is dé plek waar jonge nieuwkomers nog mediawijzer worden dan ze al zijn! Door zelf desinformatie te maken, een complot-meme of een nieuwsitem zijn de leerlingen op een interactieve manier bezig om de vaardigheden voor het kritisch consumeren en produceren van media te ontwikkelen. In 2021 is dit lespakket volledig vernieuwd.

Geboren uit research en nu gratis beschikbaar
In 2021 compleet vernieuwd! 

Ithaka Media Lab is een lespakket media-educatie speciaal ontwikkeld voor Internationale Schakelklassen (ISK). Het is het eerste op maat gemaakte educatieaanbod voor deze doelgroep op het gebied van beeldgeletterdheid en mediawijsheid. Het werken met media blijkt een uitstekende vorm op nieuwe manieren met de ontwikkeling van jonge nieuwkomers bezig te zijn. In vijf modules kunnen docenten van Internationale Schakelklassen zelf aan de slag met media-educatie.

Achtergrond
Ithaka Media Lab komt voort uit het project Mediawijs door Media Maken (MMM) van de Universiteit Utrecht, dat is gehonoreerd binnen de route Veerkrachtige en Zinvolle Samenlevingen van de Nationale Wetenschapsagenda (NWA), Startimpuls JOIN (2017-2019). Het lespakket werd in co-creatie met jongeren en docenten van de Ithaka ISK in Utrecht ontwikkeld en gaat gepaard met academische onderzoek naar hoe jonge nieuwkomers, vluchtelingen in het bijzonder, getraind kunnen worden in informatieverwerking en mediagebruik om zich snel thuis te voelen en zich voor te bereiden op een toekomst in Nederland.

Vanuit dit onderzoek schreven we ook twee wetenschappelijke artikelen die je hier kunt raadplegen:
2018 – Critical media literacy through making media: A key to participation for young migrants? – The European Journal of Communication Research
2019 – Practicing critical media literacy education with/for young migrants: Lessons learned from a participatory action research project – International Communication Gazette

Online lessen
In 2020 is onze lessenserie aangevuld met online lessen over nepnieuws, complottheorieën en het maken van een video CV. Op Ithaka Media Lab Online zijn de lessen volledig online te volgen. Zie: www.ithakamedialab.nl

Docententrainingen
Om het lespakket goed te integreren in uw onderwijs bieden we bij Common Frames docententrainingen aan, waarin we u meenemen in het lespakket en vooral praktisch aan de slag gaan, zodat u met zelfvertrouwen en de juiste skills media kunt gaan maken in de klas. U kunt de docententraining het beste als team volgen, waarbij we advies geven om het in de gehele school in te zetten, op basis van onze ervaringen op de Ithaka ISK in Utrecht.

Workshops
Onze mediacoaches en filmdocenten kunnen ingezet worden om een deel van de lessen uit te voeren in de klas of een praktische aanvulling te geven. Deze workshops zijn op aanvraag beschikbaar en ontwikkelen we samen met jouw school op maat.

Opvragen of meer informatie? 
Stuur een mail naar voor meer informatie, voor docententrainingen of voor het opvragen van het lespakket. Vermeld daarbij ook altijd de naam van de school.

Ithaka Media Lab wordt mede mogelijk gemaakt met de steun van: