Ithaka Media Lab

Ithaka Media Lab – Lessenserie beeldgeletterdheid en mediawijsheid voor jonge nieuwkomers

Docententraining Ithaka Media Lab i.s.m. Beeld en Geluid. Op donderdag 4 juni organiseert Common Frames in samenwerking met Beeld en Geluid een docententraining waarin je zelf media leert maken en handvatten krijgt om met media in de klas aan de slag te gaan volgens onze methode. Klik hier voor meer informatie en aanmelden.


Het Ithaka Media Lab is een lessenserie mediawijsheid en beeldgeletterdheid speciaal ontwikkeld voor Internationale Schakelklassen (ISK). Het is het eerste op maat gemaakte educatieaanbod voor deze doelgroep op het gebied van mediawijsheid en beeldtaal. Het werken met media blijkt een uitstekende vorm op nieuwe manieren met de ontwikkeling van jonge nieuwkomers bezig te zijn. In vijf modules kunnen docenten van Internationale Schakelklassen zelf aan de slag met mediawijsheid.

Naast de lessenserie biedt Common Frames trainingen aan voor docenten als toelichting op de lessen en om de lessen goed in te kunnen bedden in het onderwijs. Het Ithaka Media Lab komt voort uit het project Mediawijs door MediaMaken (MMM) van de Universiteit Utrecht, dat is gehonoreerd binnen de route Veerkrachtige en Zinvolle Samenlevingen van de Nationale Wetenschapsagenda (NWA), Startimpuls JOIN (2017-2019). De lessenserie werd in co-creatie met jongeren en docenten van de Ithaka ISK in Utrecht ontwikkeld en gaat gepaard met academische onderzoek naar hoe jonge nieuwkomers, vluchtelingen in het bijzonder, getraind kunnen worden in informatieverwerking en mediagebruik om zich snel thuis te voelen en zich voor te bereiden op een toekomst in Nederland.

Docententraining

Om het lespakket goed te integreren in uw onderwijs bieden we bij Common Frames docententrainingen aan, waarin we u meenemen in het lespakket en vooral praktisch aan de slag gaan, zodat u met zelfvertrouwen en de juiste skills media kunt gaan maken in de klas. U kunt de docententraining het beste als team volgen, waarbij we advies geven om het in de gehele school in te zetten, op basis van onze ervaringen op de Ithaka ISK in Utrecht. Voor individuele docenten organiseren we een training op 4 juni 2020 in samenwerking met Beeld en Geluid in Hilversum. Klik hier voor meer informatie.

Meer informatie en opvragen lespakket

Stuur een mail naar info[a]commonframes voor meer informatie, voor docententrainingen of voor het opvragen van het lespakket. Vermeld daarbij ook altijd de naam van de school. Op onze Media pagina kunt u video’s vinden waarin een beeld wordt gegeven van de ontwikkeling van het project en de reflectie van docenten.

Wilt u meer lezen over de inhoudelijke achtergrond van dit project en hoe dit tot stand is gekomen? Dan kunt u de artikelen lezen die wij hierover hebben gepubliceerd.
2018 – Critical media literacy through making media: A key to participation for young migrants? – The European Journal of Communication Research
2019 – Practicing critical media literacy education with/for young migrants: Lessons learned from a participatory action research project – International Communication Gazette