Ithaka Vertelt

Hoorspel workshops voor jonge nieuwkomers.

Over

Tijdens Ithaka Vertelt maken jongeren hun eigen hoorspel onder begeleiding van professionele radiomakers en met professionele opname apparatuur. Op basis van een geluid bedenken jongeren in deze tweedaagse workshop een verhaal, die ze live opnemen voor de klas.

Leren luisteren en je stem gebruiken in deze auditieve workshops

In 2022 ontwikkelden we samen met de Ithaka ISK en radiomaker Misha Koole een workshop waarin de jongeren in twee dagen toewerken naar de opname van een live hoorspel.

In de workshop duiken jongeren in de wereld van geluidseffecten, foley design (zoals een bleekselderij die klinkt als een bot dat breekt), het maken van verhalen en deze opnemen met hun eigen stem.

De jongeren werken in kleine groepjes en presenteren hun verhaal live voor de klas, inclusief de door hen bedachte geluidseffecten en met professionele opname apparatuur.

Een voorbeeld is hieronder te horen:

Podcast bij Common Frames
Naast onze ambities met film en fotografie zien we veel kansen voor het maken van audioverhalen met jonge nieuwkomers. Het opent andere registers dan film dat doet. Het maken van audioverhalen is met name geschikt bij jongeren in de laatste fase van het nieuwkomersonderwijs, zodat ze genoeg taalvaardig zijn om hun verhaal te vertellen.

Ontwikkeling
Het medium podcast konden wij ontdekken via het project Speak Up – Media for Inclusion, waar wij mochten leren van Europese partners. Daarna hebben wij ons hier verder in geschoold via de podcast serie ‘Mijn reis naar hier’ en het verder ontwikkeld samen met de Ithaka ISK in Utrecht.